Kontakt är vanligaste smittvägen

Visste du att runt 80 procent av all smitta överförs via hudkontakt?

Det är värdefulla kunskap i coronatider, när städning och hygien är viktigare än någonsin för att skapa en trygg och säker arbetsmiljö för dig, dina kollegor och dina besökare.

Under hösten har nya forskningsrapporter presenterats som visar att coronavirus kan överleva i flera veckor på vissa typer av ytor under vissa förhållanden.

Många av ytorna som ger viruset de bästa förutsättningarna att klara sig är av material som vi alla kommer i kontakt med dagligen, som till exempel plaster, porslin, rostfritt stål och andra metaller.

Tagytor är riskytor

Det handlar alltså om alla kontaktytor, vad man i dagligt tal kallar tagytor – och en sak som kännetecknar dem är att de är svåra att undvika under en arbetsdag, även för den som är väldigt försiktig. De är helt enkelt för många – virus och bakterier måste bort från tagytorna!

Enkla åtgärder gör stor nytta

Lyckligtvis är det så att redan ganska enkla åtgärder får stor effekt. Det handlar dels om tätare rengöring av alla frekventa tagytor – dörrhandtag och räcken, receptionsdiskar, hissknappar, tangentbord, kodlås, kaffebryggare och mycket annat som vi stöter på ofta och inte kan undvika att använda. Se därför till att det finns rengöringsmedel och torkpapper nära till hands, och skapa rutiner för regelbunden rengöring mellan de ordinarie städpassen. “Ju oftare de rengörs, desto bättre såklart”, säger Julia Lund, koordinator på Skaraborgs städ.

“Men det handlar också om god handhygien, med hjälp av tvål och varmt vatten och handsprit” fortsätter Julia. “För viruspartiklar som aldrig hamnar på en tagyta kan ju förstås inte heller spridas vidare!”

Vi på Skaraborgs kan hjälpa till med anpassade lösningar som t ex tätare städningsintervall för en kortare eller längre tid, vi kan erbjuda en profilerande handspritsautomat med helautomatiska beröringsfria doseringar för maximerad rengöringseffekt, ett desinfektionskit med alla produkter du behöver för att hålla företagets tagytor rena. Hör av dig så hjälper vi dig att säkra din arbetsmiljö!